Midsommar

Helgen har firats i glada vänners lag i ett litet torp med sängplatser både ute och inne. Sill, potatis, gräddfil, gräslök, jordgubbar, glass, grillat, "bonfire" kring grillen på natten och många go'a skratt. Energipåfyllningen låg på topp! Vi hade med hundarna och jag var väl lite nervös för hur det skulle gå. Torpet ligger mitt i skogen och det fanns väl ingen risk att hundarna skulle smita någonstans, men där finns gott om huggorm och jag ville inte ta några risker. Dessutom fanns där många barn och vi vet alla att de gärna ska klappa och leka och inte heller där ville jag ta några risker. Tess och Smilla fick ligga i bilen och Ludde låg utanför kopplad till dragkroken på en filt. Det gick väldigt bra hela tiden! Det fanns till och med de som inte upptäckte Tess och Smilla förrän jag tog ut dem ur bilen, så lugna var de och då var det ändå mycket stoj och stim. Det känns bra att veta att det fungerar med Smilla även i såna miljöer. Hundarna fick naturligtvis hälsa på alla, men jag var ganska restriktiv.

På midsommardagen tog hela gänget på 17 personer en promenad till stranden. Vid ett tillfälle var vi tvungna att gå i vägkanten på en ganska trafikerad väg, men Smilla reagerade inte nämnvärt. Innan har hon varit väldigt rädd för bilar som kör förbi, men jag har tränat på att gå i vägkanten hemma och det har tydligen gett resultat. Bra miljöträning! När vi kom till stranden fick först Tess apportera några dummiesar och sedan Smilla. De var utom sig av glädje, men Smilla lyckades ändå lämna av i handen även om inte alla hamnade där. Till och med Ludde var i vattnet och badade utan att säga något och det hör inte till vanligheterna. Fast det är klart, han hade bottenkänning hela tiden. ;)

I dag var vi ett gäng på fem hundar med förare som träffades och tränade. Det var första gången förutom vår träningshelg som Smilla och jag har tränat med okända hundar. Vi tränade först "cirkelträning" med linjetag och markeringar om vartannat. Avstånd och svårighetsgrad var anpassat efter hundarna. Eftersom vi var fem hundar, tog det en stund innan vi hade gått runt några varv. Efter vår sedvanliga gevalia-paus tränade vi lite närsök. Tja, Smilla och jag tränade väl inte direkt. Vi fick prova på det och fick lite tips på hur vi kan träna hemma. Smilla var ordentligt duktig hela tiden, förutom att hennes matte stod och sov vid ett par tillfällen och lät henne knalla... :blush:


Grundträning

I går var Kenneth, hundarna och jag och hälsade på Bente och Poul-Erik. Ja, det är väl i och för sig inget konstigt med det. I olika formationer är vi där varje vecka. Poul-Erik och jag tog med oss Raja och Smilla ut och tränade lite. Smilla har börjat knalla igen efter träningshelgen, så i går tränade vi lite på det. Sen fick Smilla träna på markeringar av olika längder, och det är roligt att se hur hon har börjat använda nosen. Hon klarade alla markeringara, förutom att hon knallade några gånger...

Sen höjde Poul-Erik ribban för Smilla och mig lite när det var dags för linjetag. Han la ut två stycken, ett åt varje håll med oss i mitten. Dummiesarna syntes inte, men Smilla såg nogsamt på när Poul-Erik la ut dem. Hon går ut väldigt fint på mina signaler utan att tveka och hon hade inga problem att komma ihåg det andra linjetaget. Inte ens när det blev tre linjetag åt olika håll, tvekade hon.

Till sist fick jag lite tips om hur jag kan träna stopp. Jag har inte riktigt kommit någon vart med det ännu, och det känns som att det är dags för att kunna komma vidare till andra moment. Jag fick med mig lite "hemläxa" på vad Smilla och jag behöver träna på. Det blev mest "grundträning" som stadga vid fötterna, stopp och så lägger jag själv till avlämningar.

Där vi bor rör sig väldigt mycket folk under sommaren, och på Tjolöholm har turistsäsongen dragit i gång ordenligt i helgen. Så när jag ska ut och träna med Smilla, får jag leta upp ställen där folk inte är vilket kan bli lite trixigt ibland. I dag har vi gått upp i skogen långt bort från alla och tränat stadga, avlämningar och lite linjetag. Det gick väldigt bra och jag gick hem nöjd och glad. Smilla däremot tyckte att alla mygg var extremt jobbiga och hon hade lite svårt att stilla still hela tiden. Hon ruskade på huvudet, strök med tassarna över nos och huvud och höll på. Sen skulle jag försöka ta kort på henne, vilket inte gick något vidare på grund av alla mygg...

 


Träningshelg med kenneln

Den senaste veckan har varit väldigt hektisk eftersom vi hade student hemma i fredags, så jag har tyvärr inte hunnit med vare sig hemsida eller blogg. Det är ju inte så roligt eftersom vi hade en träningshelg med kenneln förra helgen, och då vill jag gärna ha ut bilder och text så fort som möjligt men jag är dess värre inte klonbar...

I vilket fall som helst hade jag en underbar helg förra helgen! Den startade på fredag morgon med att vi åkte till veterinären och tog blodprov på Smilla för att se om rabiesvaccinationerna har tagit. Jag har inte fått resultatet ännu, men jag håller tummarna! Sen åkte vi förbi Bente och Poul-Erik och även Sigges "föräldrar" hängde på ner till Pensionat Sågknorren under eftermiddagen. De flesta deltagare och även våra instruktörer dök upp under kvällen och vi började helgen med att grilla och ha trevligt.

Lördagen startade vi med gemensam frukost och genomgång av helgen inne på pensionatet. Själva träningen startade vi också gemensamt med att gå igenom lydnadsgrunder i en ring. Efter detta delades vi upp i två grupper, en för unghundar och en för öppen- och elithundar. Smilla och jag gick naturligtvis i unghundsgruppen och vi hade Ralf Zachrisson som instruktör. En mycket härlig människa och duktig instruktör! På förmiddagen tränade vi apportering, linjetag och innan lunch apportering med skott. Det var ett gäng uppspelta hundar ska jag säga...


Här kommer Smilla med en apport i full fart!

Efter lunchen fick vi prova på närsök i tätt blåbärsris och sedan fick vi gå ut två och två i skogen och kasta markeringar till varandra. Claes, som gick med mig, höjde ribban rejält och började kasta en väldigt svår markering till Smilla. Jag trodde nog inte att hon skulle klara det, men hon spikade! Sen kastade vi den ena dolda markeringen efter den andra och både Laban och Smilla var otroligt duktiga!

På söndagen fick vi träna på dirigering genom klockan, och det gick bra en stund sen tog Smillas motor slut. Hon ville inte riktigt ta vilt, men det gick (med Poul-Eriks hjälp) efter en stund. Sen gick jag gick och bara myste med henne en stund. Bara det är ju väldigt bra träning, att få hundarna att slappna av trots all aktivitet runt omkring. Det hade Smilla inga problem med.

Helgen avslutade vi med vattenträning, först med dummies och sedan med vilt. Smilla hade bara varit i vatten en gång tidigare och då ville hon inte simma, så jag var lite nervös för hur det skulle gå. Det var djupt vatten med en gång, så hundarna var tvungna att simma direkt. Vid första apporten fick Smilla lite panik och simmade tillbaka. Mats kastade en ny och den klippte hon liksom en tredje. Sen frågade Ralf mig om jag kunde skicka henne efter den första apporten på linjetag istället. Jajamänsan svarade jag kaxigt, och Smilla gick spikrakt ut utan tvekan och hämtade den. Hon fick också in alla fåglar som Mats kastade och lämnade samtliga apporter i handen på mig. Nybörjartur eller berodde det på att jag stod i vattenkanten?

Jag är väldigt nöjd med helgen, både med träning och kamratskap. Vi har väldigt roligt när vi träffas, särskilt när man får lite mer tid med varandra och inte bara åker hem efter träningen. Nu ser jag fram emot en sommar full med träning och till hösten ska Smilla och jag gå kurs för Poul-Erik i Labrador Halland.


Avlämning på gång.


RSS 2.0